Să aflăm mai multe despre....


 Târgoviște - orizont local 


Reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, orașul a deținut vreme de circa trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al regiunii, Târgoviște fiind cetatea de scaun a Țării Românești.

Orașul este situat în partea central sudică a României, fiind poziționat la trecerea dintre Câmpia Română  și dealurile Subcarpaților ce continuă spre Munții Bucegi. Se află la o altitudine cuprinsă între 260 și 300 metri, poziționându-se între râurile Dâmbovița și Ialomița, la limita dintre regiunea deluroasă subcarpatică și Câmpia Înaltă a Târgoviștei.

Târgoviște se află la o distanță de 80 km de București, Capitala României. Are o suprafață de peste 35 km pătrați (3.500 ha) și se învecinează cu: Aninoasa, Răzvad, Ulmi, Dragomirești, Șotânga ș.a.


Populație:
Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Târgoviște se ridică la 79.610 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 89.930 de locuitori. 
Majoritatea locuitorilor sunt români (88,01%), cu o minoritate de romi (3,36%). Pentru 7,52% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. 

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,77%). Pentru 7,6% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Parcuri:

Orașul are 2 parcuri mari: Parcul Chindia (14 ha) și Parcul Mitropoliei (2,8 ha); și unul finalizat în 2021: Parcul de lângă Dâmbovița Mall (1,6 ha).

Parcul Chindia este situat în partea de nord-vest a orașului, în imediata vecinătate a Curții Domnești, cel mai important loc istoric și turistic al urbei. Lângă parc găsim și Grădina Zoologică Târgoviște și deține specii de păsări și animale de pe toate continentele. 

Parcul Mitropoliei este situat în centrul orașului și include Catedrala Mitropolitană Târgoviște, clopotnița, ruinele vechii mitropolii a Țării Românești. 




Sarcină: Completează corect tabelul pe care îl vei primi cu datele corespunzătoare conform informațiilor citite din această postare, iar pentru a te documenta în plus accesează wiki-ul de mai jos.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Punctele cardinale și linia orizontului - Fișă de lucru

Studiu de caz

Hărți ale orizontului nostru local